Utility a ostatní: Defragmentace

Dobrý den. Na dotaz málo místa na pevném disku jsem poradil defregmentaci. Bylo to zneváženo tím že mj."Jenže defragmentace ti jen přerovná bordel na disku. Místo ti nijak nevyrobí". Zajímá mě tedy jak to je. Děkuji

Petr 21.11.2013 Odpovědi: (2) Odpovědět

Dobrý den,
bohužel jste byl opraven po právu. Defragmentace jako taková je problém souborového systému - data, která jsou nahrávána a instalována na pevný disk (magnetický, neplatí pro SSD) jsou totiž ukládána na různě velká volná místa. Po čase již není možné kupříkladu film nebo jiný větší soubor vložit do jednoho souvislého bloku a je tedy fragmentován a umístěn do několika menších, fyzicky nesouvislých. Následný přístup k těmto datům je pomalejší, protože je závislý na fyzickém skákání hlavičky disku z jednoho místa na druhé (film není zrovna vhodným příkladem, ale pro ilustraci by to mělo stačit).
Shrnutí je tedy následující - fragmentace je primárním problémem magnetických disků a souborového systému (kupříkladu Linuxové distribuce a jejich souborové systémy s tím problém nemají. Stejně tak je na tom mnohem lépe Win7 a 8, který defragmentaci prakticky nepotřebuje, resp. se oni stará sám systém).
Pro defragmentaci navíc potřebujete na pevném disku asi 10 - 15 %…

Honza (administrátor) 22.11.2013

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Dotaz byl položen i proto, že jsem byl takto dříve informován jinde. Pár známých také neví jak to vlastně je. Navíc, když provedu defragmentaci a pak kliknu na Start-PC-, nabudou mi postupně za iks dnů/týdnů ubývající GB na disku. Tím jsem nabyl dojmu, že jde o zvětšení místa na pevném disku.

Petr 22.11.2013
Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé

Doporučujeme

On-line hry

Jelly Shift Parkour Climb and Jump Watermelon Shooter Crowd City 2 Princesses Sunflower Delight Stairs Ketchapp Game Survivor In Rainbow Monster Drop Maze Race Monster Truck
Nahoru