Mujsoubor.cz

Přihlášení

zapomenuté heslo | nová registrace

Ochrana soukromí ve Windows 10

Windows 10 na jedné straně sklízí pochvaly pro návrat ke kořenům a rozumné evolucí nejoblíbenějšího počítačového operačního systému, ale na druhé straně se musejí vypořádat i s často nesmyslnou vlnou paniky kvůli údajnému narušování soukromí a sdílení vašich dat s Microsoftem. Pravdou je, že Windows 10 jdou o něco dál než předchozí verze „oken“, ale nic tragického to rozhodně není – pro drtivou většinu běžných uživatelů se nic neděje. Pokud však patříte mezi uživatele, kteří chtějí s Microsoftem sdílet co nejméně informací, můžete si hromadu defaultně povolených sdílení vypnout, je to snadné.

Volby při instalaci systému

Nejjednodušeji vypnete sdílení mnoha informací už při instalaci Windows 10. V jednom z posledních kroků můžete vybrat „Použít expresní nastavení“, a pokud tak učiníte, Windows 10 bude (může) posílat nemálo údajů o tom, jak počítač používáte. Jestliže ale kliknete na „Přizpůsobení nastavení“, můžete vše povypínat. Běžný uživatel pravděpodobně nerozezná stav, kdy je vše zapnuté, proti opačnému, přičemž se nemusíte bát, že by Microsoft získával nějaké citlivé neanonymní údaje o vaší osobě – ano, může se to teoreticky stát při odesílání dat k diagnostice po pádu systému, avšak ani v takovém případě nesmí Microsoft fragmenty údajů (vytáhnuté z dat uložených v paměti) nijak zneužít.

Změna po instalaci

Pokud už Windows 10 nainstalovaný máte, nemusíte se bát – přenastavení je možné provést jednoduše v nastavení Soukromí (jednoduše v nabídce Start klikněte na položku Nastavení a zde vyberte předposlední ikonku). Opět, vše zde můžete povypínat. Na druhou stranu jsou ale některé volby napojené už na aplikace, které po vypnutí v záložce Kamera například nebudou mít přístup k vaší webkameře a podobně.

  • Obecné – zde až na druhou volbu (filtr SmartScreen) nejde o nastavení sloužící ke zvýšení zabezpečení.
  • Poloha – umožňuje například stahování přesných informací o počasí podle vaší lokality, v zásadě nic důležitého, lze povypínat.
  • Kamera – mají mít aplikace (lze zvolit i jednotlivé) přístup k vaší webkameře, nebo nikoliv?
  • Mikrofon – to samé co u kamery.
  • Řeč, rukopis a zadávání – jde o diagnostiku vašeho hlasu a rukopisu kvůli digitální asistence Cortaně, která je u nás a v našem jazyce nedostupná, lze s klidem vypnout.
  • Informace o účtu – jde o obdobu pro přihlašování přes Google nebo Apple ID do aplikací v chytrých telefonech. Pokud využíváte ModernUI aplikace, které toto vyžadují, budete muset nechat povolené – opět lze vybrat pro jednotlivé aplikace.
  • Kontakty – podobné nastavení jako u Informací o účtu. Tentokrát jde o to, jestli mají mít aplikace přístup k vašim kontaktům.
  • Kalendář – mají mít aplikace přístup k vašemu kalendáři.
  • Zprávy – mohou aplikace posílat/číst SMS zprávy?
  • Zpětná vazba a diagnostika – zde můžete nastavit, kolik dat se má posílat Microsoftu o tom, jak celkově váš systém funguje. Toto nejde vypnout, můžete zvolit ale minimální objem dat výběrem „Základní“.

Zákeřné aktualizace

Vyhledávání a instalaci aktualizací nově ve Windows 10 nevypnete. To samo o sobě je dosti podivné a fakticky jde o větší změnu než při příchodu (dnes už u desktopů zavrženého) Metra (ModernUI). Počítačový systém se tím totiž dostává do zcela jiného postavení – už ho nikdy nebudete moci ovlivnit tak a přizpůsobit tak, jak jste mohli být zvyklí, už půjde navždy o neustále se měnící svět plně v moci Microsoftu (tedy pokud si nevypnete připojení na internet…).

S aktualizacemi se ale pojí i další ne zcela všední „vychytávka“. Ve výchozím nastavení je povolené sdílení aktualizací. To funguje na stejném principu jako torrenty a čím dál více se používá i v oficiálním šíření dat k uživatelům, ať už her nebo softwaru. Ty části aktualizací, které už jste si stáhli, jsou z vašeho PC sdíleny ostatním uživatelům, stejně tak je tomu i naopak, ostatní uživatelé vám posílají části, které ještě nemáte. Tento decentralizovaný způsob poskytování dat samozřejmě výrazně sníží vytížení serverů Microsoftu, ovšem na druhou stranu to může zpomalovat připojení vaše a při omezeném datovém plánu by se upload mohl nepříjemně projevit na dosažení FUP limitu. Od Microsoftu není moc hezké ani to, že vypnout tuto fičuru můžete až v hluboce zanořeném menu. Najděte si v Nastavení položku Aktualizace a zabezpečení, zde zvolte Upřesnit možnosti a poté ještě „Zvolit způsob doručování aktualizací“ – zde, pokud chcete torrentům podobné sdílení vypnout, přepněte na Vypnuto, případné můžete omezit sdílení aktualizací na počítače v místní síti.

Autor: Jakub Dočkal  |   Publikováno: 14.9.2015   |   Zobrazeno: 2173x

Značky

Podobné články

Diskuse

Žádosti o rady prosím směrujte do poradny.

Napsat vzkaz

Jméno:
Email:
Opište znaky opačně  6 7 1 0 e f  :
 
Vzkaz:
Souhlasím Tato webová stránka používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s jejich použitím souhlasíte. (Další informace)